E-mail:info@dairy-dav.hu Központ: 4002 Debrecen Kádár dűlő 28/B  Tel:52/310-931,30/747-6811 -- Fax:52/346-917 Webshop: dairy.hu


A JHminiStrØ rendszer automatikusan adagolja a különböző alomanyagokat, mint a szalma, széna, fűrészpor, homok és szeparált trágya. Továbbá, a rendszer ideális a szilázs kiszórására sertés és/vagy csirke tenyésztésnél. A rendszer telepíthető már létező és új istállókba egyaránt. JHminiStrØ robot kicsi, de dolgos és naponta többször almoz, mint más rendszerek. A JHminiStrØ-t 2004 óta gyártják.

SZALMA/FŰRÉSZPOR A BOKSZOKBAN
Szecskázott szalma és fűrészpor ideális alom a bokszokba. A siker előfeltétele a száraz és aprított anyag. Extra nedvszívó és fertőtlenítőszer automatikusan adagolható a szalmához és/vagy fűrészporhoz.

A JHminStrØ automatikusan szórja ki a szalmát vagy a fűrészport, minden féle bokszos istállóban. A JHminiStrØ egy sín rendszerre van felszerelve és ezért soha nincs közvetlen kapcsolatban az állatokkal vagy más berendezésekkel.
Szalma vagy fűrészpor bálabontójaként vagy 2, 5, vagy 9 m3-es adagoló berendezésként is jól működik.

Helytakarékos megoldás

Meglévő berendezések szalma és fűrészpor kiszórásához, általában sok helyet és szilárd talajt igényelnek. A JHminiStrØ alomanyag szóró a bokszok felett helyezkedik el, amivel sok pénzt takaríthat meg az istálló kiszolgáló berendezésiből.SZEPARÁLT TRÁGYA A BOKSZOKBA
A szeparált trágya egy új, érdekes alternatívája a más ismert anyagoknak. A szeparált trágyának hasonló előnyei vannak, mint a homoknak – rugalmas és állandó alom, mely felveszi a tehén alakját. A szeparált trágya hagyja a tehenet pihenni és ezért hozzájárul a tehén egészségéhez. A szeparált trágya napi többszöri kiosztása pozitív a baktériumok szaporodása szempontjából - mely jellemzően kevesebb, amikor a JHminiStrØ-val szórják ki.

A JHminiStrØ robot a szeparált trágya kiszórására láncot alkalmaz szalag helyet a szerkezet alján. Nagyobb a motorja és az akkumulátor kapacitása. A JHminiStrØ-t közvetlenül a szeparátorból töltik fel vagy az adagoló berendezésből. A JHminiStrØ robot 18 különböző útvonalat ismer és jár be naponta 8 alkalommal. Ez azt jelenti, hogy a szeparált trágya folyamatosan egy vékony réteget hoz létre, mely biztosítja, hogy az alom mindig friss és száraz legyen a bokszokban.

Alom megtakarítás
Amikor manuálisan szórták ki a szeparált trágyát meg volt az esélye annak, hogy túl töltik a bokszokat, ami így extra alomanyag veszteséggel jár az első pár napban töltés után. Ezzel a módszerrel az alomanyag szint minden egyes bokszban eltérő. Amikor a JHminiStrØ robot szórja ki a szeparált trágyát az alomanyag szint egyenletes, valamint sokkal szárazabb, mert vékony rétegbe van kiszórva.

HOMOK A BOXOKBAN
A homokot széles körben használják a szarvasmarha telepeken. A homok legnagyszerűbb előnye a súlya. A homok egy nehéz anyag és gyorsan, rugalmas és stabil almot hoz létre, mely a tehén alakjához idomul. A homok jó hatással van a tehén jólétére, mivel a homok meggátolja a baktériumok szaporodását és a folyadékot elvezeti az alom felszínéről. A homokban a tehenet sokáig fekszenek, és ezzel hozzájárul tehenek jó egészségéhez.

A JHminStrØ automatikusan szórja ki a homokot, minden féle bokszos istállóban. A JHminiStrØ egy sín rendszerre van felszerelve és ezért soha nincs közvetlen kapcsolatban az állatokkal vagy berendezésekkel. A 7 m3-es adagoló homokkal tölti fel a robotot.

Meglévő rendszerben a homok kiszórásához általában sok helyre és szilárd talajra van szükség az istállóban. A JHminiStrØ homokszóró a bokszok felett helyezkedik el, amivel sok pénzt takaríthat meg az istálló berendezésiből.

ROSTDÚS TAKARMÁNY
A tapasztalat azt mutatja, hogy rostdús takarmány etetése jelentősen csökkenti a tollcsipkedést és a kannibalizmust a tojótyúkok között. A tyúkok sokkal egészségesebbek és termelékenyebbek.
A rost dús takarmány etetése, például a kukorica szilázs, jobban eltelíti a kocákat és így kevésbé stresszesek.

A JhminiStrØ lehetővé teszi az olyan takarmányok kiszórását az sertés és baromfi istálló talajára, mint a kukorica szilázs. A takarmány összekeverése és adagolása egy robotban történik, a JHminiStrØ keverőben. A keverő tartály erős, vertikális csigával keveri össze az anyagot. A JHminiStrØ robot kukorica szilázs esetében erősebb és az kihordó szerkezete láncos.

JHminiStrØ rendszer részei


 • Sín rendszer
 • Töltő állomás, ahol az anyagokat tárolják és robotba töltik
 • Robot, mely szétszórja az anyagot az istállóban
A bála vagy laza anyagok betöltése a betöltő állomáson az egyetlen kézi munka a rendszerrel kapcsolatosan.

Robot programozásA robot programozása egy irányító panelen keresztül történik. A billentyűkkel a következő funkciók programozhatók:
 • Útirány
 • Művelet pl: kiosztás start/stop, kiosztás mennyisége és szélessége, kiosztás csak jobbra vagy balra, betöltés start/stop, stb.

Automata almozó rendszer előnyei • Nagy kapacitás
 • Minimális kézi munka
 • Egyedi kiosztás a csoportokban
 • 30 %-os alomanyag megtakarítás
 • Almozás többször egy nap
 • Alacsony zajszint az istállókban (akku)
 • A robot nem zavarja a napi munkamenetet az istállókban

JHMINISTRØ ROBOTOK

TÖLTŐÁLLOMÁS


Bála bontó berendezés


A bála bontó berendezés különböző bála méretekhez alkalmazható. A bálák 3 oldalról tölthetők be. A berendezésben egy szalma bála fér el, de a készülék kombinálható további adagoló asztallal, melyre több bála is elhelyezhető.

Adagoló berendezés a laza anyagokhoz


A 2, 5, és 9 m3-es berendezés a szecskázott szalmához és/vagy fűrészporhoz egyszerű, de stabil szerkezetek. A szerkezeten ferde felhordó lánc található. A berendezésnek van egy felső aprító része, mely a robotba adagolja az alomanyagot. Az 5 m3-es berendezés elérhető rozsdamentes acél változatban szeparált trágyához.


Homok adagoló


A homok tárolására és robotba adagolására. A berendezés 7 m3 homokot tud tárolni, ami kb. 1 hétre elegendő. A hidraulikus tető alkalmazása javasolt szabadtéri elhelyezés esetén.

A robot 4 különböző töltő állomástól veheti fel az anyagokat. Például a takarmány keverőből és bála bontóból a takarmány és szalma kiszórás kombinálása esetén.
Takarmány keverő


A JHminimStrØ vertikális keverő lehetővé teszi a silószilázs takarmány etetését, a kocák és a tyúkok esetében.  A keverő tartályban egy erőteljes, vertikális csiga keveri össze az anyagokat.

SínrendszerA JHminiStrØ robot vezetése IPE 100-160 sínen történik a robot súlyától függően. A robot képes haladni 90o-os íveken és csatlakozásokon.
A sín az épület tartó oszlopaira vagy stabil tartószerkezetre van felszerelve. A sín alsó oldalán a jelölések vannak, melyek alapján a robot tájékozódik. Néha szükséges az istálló vázának megerősítésére, a JHminiStrØ telepítéséhez.

Automata sín emelő
A legtöbb istállóban az etető útra traktorok és más gépek járnak be. A JHminiStrØ sín rendszer esetén ez nem olyan egyszerű. Ezért egy automata sín emelő rendszert fejlesztettek ki. A sín felemelése/leeresztése, ahol keresztezi az etető utat robottal automatikusan vagy manuális irányítató.

Automatikus függöny és ajtó kezelés

Természetes szellőzésű istállóban az automata alom kiszórás a JHminiStrØ-val zavaró lehet. Megoldásként a rendszer automatikusan kinyitja/lezárja a függönyöket. A robot jelt ad a függönyök lezárására, amikor a közelben halad. Amikor a robot végzett a kiosztással, a függöny újra kinyílik. A rendszer meglévő függönyök esetében is telepíthető.

Ha egy robot lát el több épületet, automata ajtókra van szükség. Az ajtó fenntartja a hőmérsékletet és egyéb állapotokat az istállóban. Az automata ajtók a tűzzáró ajtókkal kombinálva működnek. Az ajtókat a robot irányítja.